15 februari 2014

Julrosornas tid är nu

De första växterna i min trädgård att sticka upp näsan efter vintern är julrosorna. Knopparna ligger djupt ner i bladrosetten som små vita ägg. De hukar en smula när temperaturen visar på minus, men långsamt sträcker de på sig som ett löfte om att våren är på väg.

Det låter kanske som min trädgård är fylld till bredden av dessa underbara växter. Ja, i min fantasi är den det, men i verkligheten har jag många sorter som bara finns på önskelistan.

Man drömmer sig bort och med de vackraste bilder man kan tänka sig från julrosleverantörer runt om i världen på skärmen, blir önskelistan så lång, så lång.

Finaste sortimentet har Thimble Farms och de har helt fantastiska Bilder, bilder som visar hur underbart vackra julrosorna är. Julrosorna hör till mina absoluta favoriter och allra helst de enkelblommiga där man verkligen ser de utsökta hyllebladens form och de vackra ståndarna.

Här är mina favoriter, alla från Thimble Farms.

Hybriden 'Cassis Red' har just den där vackra röda färgen som bildar så fin bakgrund till blommans mitt.

Hybriden 'Cassis Red'
Lika fint djupt röd är 'Red Lady' som dessutom ser ut att ha vackert rödanlupna undersidor på bladen.

Hybriden 'Red Lady'
Vill man ha mystiskt svarta julrosor ser 'Winter Jewel Black Diamond' helt fantastisk ut.

Hybriden 'Winter Jewel Black Diamond'
'Black Diamond' skulle matcha 'Enchantment' fint som mörknar till djuprött i mitten. Fantastiskt fin kontrast mot de vita hyllebladen.

Hybriden 'Enchantment'
Vita julrosor är de vanligaste men jag tycker verkligen om dem. Många sorter rodnar vackert i slutet av sin blomning. Det syns tydligt på 'HGC Moonlit Marble' och de lite äldre blommorna i bakgrunden. 

H. x ballardiae 'HGC Moonlit Marble'
Och just det där lite rodnande, gammalrosa mot lime och grågrönt är så otroligt vackert. Här en namnsort 'Hot Flash' av brun julros (H. x sternii).

H. x sternii 'Hot Flash'
Vacker blomning, ja absolut, men till och med de allra vanligaste julrosorna har vackra blad och vill man  satsa lite extra på bladen ser sorten 'White Marble' av balearjulros (H. lividus) fantastisk ut. Som ett extra plus är bladen dessutom fint rundade. I Perennboken läser jag att man nog bör ha den i kruka och vinterförvara innomhus eftersom härdigheten är osäker.
H. lividus 'White Marble'
Urtjusigt med stålgrått på rödrosa stjälkar. En brun julros (H. x sternii) från Blackthorn Gruppen.

H. x sterni Blackthorn Gruppen
Dekorativ ådring dyker upp på hyllebladen också. Limegrönt och vintrött på den här hybriden, 'Winter Jewel Jade Starl'.

Hybriden 'Winter Jewel Jade Starl'
Och på 'Winter Apricot Bluch' är utsidan på blomman nästan vackrare än insidan!

Hybriden 'Winter Apricot Blush'
Nåja, också insidan tar ju andan ur en. Tror nog det här är min absoluta favorit!
Hybriden 'Winter Apricot Blush'
Limgrönt mot silverskimrande blad. Läckert! Allt behöver inte vara stark färg för att hamna på en önskelista. Stamjulrosen (H. argutifolius) 'Silver Lace' platsar absolut!

H. argutifolius 'Silver Lace'
Och det vore ju inte jag om jag inte tog med en vildsort också. I bland annat Slovenien växer H. atrorubens vilt. I Sverige anses endast en art räknas som bofast och det är klockjulrosen (H. foetidus).  

H. atrorubens
I min egen trädgård börjar julrosorna sprida sig och vildsådda småplantor dyker upp på oväntade ställen. Några har blommat för första gången, vilket brukar ta en 3 - 4 år, men hittills har det inte dykt upp någon ny, fantastisk korsning som skulle kunna konkurrera med alla vackra sorter här ovanför. Men det är alltid spännande och se vad de självsådda blir och man slutar ju inte hoppas.

Men vill man vara säker på vad man får, gör man klokast i att köpa. Ser fram mot att få göra min första beställning. Men det blir inte lätt att välja!

Ha en riktigt skön fortsättning på helgen.

6 kommentarer:

Maribel sa...

Helt underbara, måste ut och se om jag har några knoppar, men tror inte det. Fantastiskt med den mörka färgen. Trevlig helg/Marika

Fröpåsen sa...

Fantastiska blommor, och vackra foton! En lund med många julrosor som frikostigt korsar sig och fröar av sig, finns helt klart på önskelistan.
Trevlig kväll! /Maria

Fröpåsen sa...

Fantastiska blommor, och vackra foton! En lund med många julrosor som frikostigt korsar sig och fröar av sig, finns helt klart på önskelistan.
Trevlig kväll! /Maria

Almbacken sa...

Undersköna! Ja, jag kan inte välja någon favorit.

Kram,
Maria

Hällan sa...

Ojojoj man blir helt salig av dessa vackra växter, måste bara ha.
Tack för tipsen.
Ha det gott!

Katarinas trädgård sa...

Härliga julrosor, den ena vackrare än den andra! Men jag är ganska nöjd med mina självsådda :)
/Katarina