30 november 2011

Amaryllis - Riddastjärnan

I en bok från 1940-talet nämns inte alls amaryllisen som julblomma. Där kallas den för Riddarstjärna (Hippeastrum vittatum) och har blomning under våren. Det stämmer nog för lökar vi köper nu är preparerade för att blomma till jul. Om man däremot har dem i flera år står de just nu på vinterförvaring och kommer att visa sina knoppar en bit in på nya året.

Riddarstjärna (Hippeastrum vittatum)

Det var Linné som namngav amaryllisen läser jag, när de första arterna blev kända. På bilden från slutet av 1700-talet en Rubinamaryllis som fick namnet Amaryllis equestris. 

File:Hippeastrum puniceum1CURTIS.jpg


Linné förde felaktigt kapamaryllis till samma släkte som våra "vanliga amaryllis". På 1800-talet delade man upp dem i två släkten och kapamaryllisen fick behålla släktnamnet Amaryllis medan "vanliga amaryllis" fick ett eget släktnamn Hippeastrum.

Men visst är de lika, kapamaryllis och amaryllis? Kapamaryllis har däremot inte ihåliga stjälkar som vanlig amaryllis har.

File:Amaryllis belladonna.jpg
Kapamaryllis (Amaryllis belladonna) Foto: Wikipedia

En annan art som odlas och som man ibland hör talas om är Äkta Makar. De tillhör däremot Hippeastrum.

Äkra makar (Hippeastrum striatum)

Rena arter finns det flera av men de är svåra att få tag på. Många av dem är otroligt vackra.

(Hippeastrum glaucescens)

Det är tämligen lätt att korsa amaryllis och bland de rena arterna finns många egenskaper som man kan känna igen hos hybriderna. De svarta, blanka fröna ska ner i jorden så snabbt som de mognat men det gäller att ha tålamod. Blomningen kommer efter 3 - 4 år. Under ungdomsåren ska amaryllisen skötas som vanlig krukväxt. Det är först när blomningen sätter igång som vinterförvaring måste till för att den ska vilja blomma om. Men det finns hybrider som korsats av arter som inte vintervilar. Om bladen inte vissnar ner på hösten är det troligen en sån sort. Då är det bara att fortsätta att sköta den som åretruntkrukväxt och hoppas på blomning i alla fall.

Här några vackra hybrider. 

'Mrs. Garfield'
'Sunrise'

'Giraffe'
'Night Star'
'Cupido'
'Nyph'

Alla bilder är från http://www.emaryllis.com som har ett stort antal härliga bilder med information om varje sort. Där finns ibland tips på var man kan beställa en speciell sort och ibland även lite om historien bakom hybriden.
Sökord amaryllis historik odla amaryllis rena arter amaryllis vilda amaryllis riddarstjärna amaryllis hybrider hippeastrum

1 kommentar:

Hans i Brännberg sa...

Underbara bilder som du visar här, det är nåt visst med att plantera de stora lökarna för att sedan vänta på blommorna. Ibland lyckas vi med konststycket att få gamla lökar att blomma igen, men oftast har tålamodet tagit slut och de har slängts bort när de stått och skräpat en tid.
Ha det fint.